http://www.filiaalvlissingen.nl


OVER AGNES

Nu een jaar na de opening van Filiaal Vlissingen Ik ben ondertussen aardig ingeburgerd in Vlissingen. Zowel de scholen,, de cursisten die out-of-the-box willen leren denken en doen, de leuke ouders die eens een ander kinderfeestje willen als ZIB, MuZEEum hebben me gevonden. Maar ook de toeristen die Vlissingen op een ander manier willen zien en de Vlissingers die hier aan mee willen werken (zoals de ondernemers, maar ook de molenaars van de Oranjemolen, Omroep Zeeland, de bibliotheek, WVO die hun lokatie aanbieden als plek om les te geven).

In het kader van de Kinderkunstweek 2018 gaf ik lessen op verschillende bassisscholen in Vlissingen, Middelburg, Serooskerke, Kamperland rondom het thema Dieren in de Kunst. Ik verzorgde in dat kader een aantal inspiratiemidddagen/trainingen voor leerkrachten.

Toen ik kind was, bleek ik ook al creatief. De keuze voor de kunstacademie lag voor de hand. Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever, met als specialisatie illustrator. En ik teken nog steeds, bijna dagelijks. Als illustrator werk ik voor kranten, tijdschriften en verschillende opdrachtgevers.

Tijdens mijn academietijd heb ik mijn 1e graadsbevoegdheid tekenen-kunstgeschiedenis gehaald en in diezelfde periode had ik al een vaste baan op het Centrum voor Kunstzinnige Vorming in Lelystad, waar ik vooral kunstprojecten voor kinderen ontwikkelde. Tevens werkte ik voor SLO (nu Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling) waar ik voor basisschoolleerkrachten tekenlessen ontwikkelde.

Na een jaar op een scholengemeenschap in het Gooi, kreeg ik de kans om in Amsterdam aan de slag te gaan. Op het Grafisch Lyceum Amsterdam (nu Media College Amsterdam) leidde ik studenten op voor reclame- en communicatieberoepen. Dit heb ik na 9 jaar ook nog op de Multi Media/Design Academy in Leeuwarden gedaan. En ondertussen leerde ik ook wat je met de computer allemaal kunt doen: ik werk -naast potloden en verf- ook graag met digitale teken- en fotobewerkingsprogramma's (Photoshop, Illustrator)

Naast mijn baan als beroepsdocent deed ik altijd grafische opdrachten. Ik maakte logo's, websites, advertenties, etiketten voor veel uiteenlopende bedrijven en instanties.

En toen dacht ik: waarom heb ik zo weinig tijd om echt, echt met mijn eigen beeldende ontwikkeling aan de slag te gaan? Het antwoord: stoppen met het onderwijs...Dat leek leuk, maar ik miste het lesgeven. Dus toevallig kwam ik in de gemeente Zuidplas in de rol van coordinator cultuureducatie voor 16 basisscholen. Het was fantastisch om met al die scholen verschillende projecten te ontwikkelen en met zoveel creatieve mensen samen te werken. De gemeente Zuidplas stond landelijk hoog aangeschreven wat betreft de implementatie van cultuureducatie, dus heb ik meegedraaid in een de eerste ontwikkelingen van het landelijke regeerakkoord Cultuureducatie met Kwaliteit.

Ondertussen was ik in Italie de drukkerij voor experimentele druktechnieken Tipografia Sperimentale gestart. Vanaf 2011 verzorg ik daar workshops en cursussen, en geef ik in het zomerseizoen veel lessen aan Amerikanen.

Tijdens mij vele reizen en missies in het buitenland heb ik veel kunstprojecten met kinderen geinitieerd: in Polen met verstandelijk gehandicapte kinderen, in Mexico met kinderen die op een vuilnisbelt wonen en weeskinderen. In Italie ontwikkelde ik een leuk uitwisselingsproject; leerlingen van een school in Italie deden projecten met kinderen van een Nederlandse school. In Honduras bezocht ik scholen en in Vientiane, de hoofdstad van Laos, gaf ik gastlessen aan de internationale school VIS.

Deze intensieve projecten wisselde ik af met het werken in mijn atelier in Italie: hier ontwikkelde ik verschillende experimentele druktechnieken die ik toepas in mijn vrije werk. Ik exposeerde de afgelopen 25 jaar in zowel binnen-0 als buitenland, in galeries en in musea.

Vorig jaar ben ik in Vlissingen aangespoeld. Ondanks dat er op het gebied van cultuur heel veel is veranderd, gebeurt er toch een heleboel! Gelukkig! En daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.

Als je bij mij een workshop doet of lessen volgt, weet ik zeker dat ik je kan boeien en inspireren. Omdat ik het zo fijn vind om je iets moois te leren en je blij te makern met dargene wat je zelf hebt gemaakt!

wil je meer zien van mijn werk als illustrator?
http://www.agnestekent.nl

wil je meer zien over mijn projecten, reizen en exposities?
http://www.agnesdenhartogh.nl

Wil je meer zien van mijn atelier in Italie?
http://www.tipografiasperimentale.nl

Wil je meer zien van wat ik over Vlissingen schreef/tekende?
https://agnesinvlissingen.blogspot.nl

workshop op locatie, Tuoro al Trasimeno, Italie 2015de schoolfotograaf had het al in de gaten.... 1975

kunstproject in Cuernevaca, Mexico met de leerlingen van Casa San Salvador 2008

Kunstproject Ustrzyki Dolne, Polen 2010

 


Walstraat 20 4381 EE Vlissingen 0031 624668136 info@filiaalvlissingen